Фолклорна смотра на градскиот плоштад за 500 години Куманово

Вечерва на градскиот плоштад во Куманово се одржа Фолклорна смотра, во организација на Градоначалникот и Советот на Општина Куманово и Фондацијата за култура и спорт-Куманово, како дел од годишната програма за културни манифестации.

На настанот учество зедоа сите фолклорни културно – уметнички друштва од градот, од сите етнички заедници меѓу кои КУД „Панче Пешев“, КУД „Карпош“, КУД „Бајрам Шабани“, АНРИП „Рушит Шакир“, ЦИОТ „Етно Фолк Студио“, КУД „Српски Вез“ и ДМА „Срма“ .

Манифестацијата ја отвори секретарот на Општина Куманово Десанка Стошевска, која имаше свое обраќање пред присутните, а околу 300 играорци пред присутните ги претставија своите традиционални песни, игри и ора карактеристични за нивната етнича култура. Пред почетокот на централниот настан на градскиот плоштад културно – уметничките друштва продефилираа низ градот, тргнувајќи од НУЦК „Трајко Прокопиев“.

 

 

Врати се на врвот
Големина на фонт