Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Во Општина Куманово презентиран уредот за укажување на опасност од лоши временски услови

Оваа објава е достапна и на: sqAlbanian

Градоначалникот Максим Димитриевски денеска во својот кабинет го прими на средба метеорологот Борис Секирарски. На средбата беше презентиран уредот за укажување на опасност од лоши временски услови – ELIF, кој во моментот е единствен во државата и во светот со регистриран патент, награден со 4 меѓународни медали како иновација.

Уредот е поставен на почетокот на улицата „Иво Лола Рибар“, од десната страна, а се состои од четирибоен семафор кој ќе работи деноноќно, а со трепкачите ќе предупредува за временската состојба која следи. Белата боја значи дека не постои никаква опасност, сината ќе значи општа поплава (потврдена од соодветните институции), жолтата дека врнежите ќе продолжат и во наредниот период од 30 минути, додека црвената боја ќе означува екстремно силни врнежи со опасност од брзо поплавување на повеќе делови од градот.

Во иднина ваквите уреди ќе бидат поставени на неколку локации во градот.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст