Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Заврши летната школа за проза,поезија и драма

Во рамки на програмата за одбележување на 500 години од постоење на градот Куманово, во Меморијалниот центар AСНОМ во Пелинце од трети до седми јуни се одржа Летна школа за поезија, проза и драма во организација и под покровителство на Градоначалникот и Советот на општина Куманово. На школата учествуваа ученици од сите средни училишта од Куманово, Кратово и Крива Паланка, а предавањата ги држеше професорот Венко Андоновски.

Денеска на завршниот настан по повод затворање на Летната школа учениците се претставија со модерна творба која ги обединува трите литературни рода и го оживува ликот на кумановскиот крал Карпош. На завршната свеченост свое обраќање имаше Градоначалникот Максим Димитриевски кои истакна дека оваа школа треба да прерасне во традиционална, да се одржува секоја година и да го поддржува и развива талентот кај средношколците за пишување литература и љубов кон македонскиот литературен јазик.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст