Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Заклучоци и препораки од Општински штаб за заштита и спасување

На 13.05.2019 година, во Општина Куманово беше одржан состанок на Општински штаб за заштита и спасување, а во врска со добиеното известување од РЦУК- Куманово за временската прогноза и најава за евентуално невреме и поројни дождови.
На состанокот покрај Градоначалникот Максим Димитриевски беа присутни и претставници од јавни комунални претпријатија, ТППЕ Куманово, АД Водостопанство Куманово, РЦУК Куманово, ДЗС-ПОЗС Куманово, СВР Куманово, АРМ, ЈЗУ Општа болница Куманово, ЦЈЗ Здравствен дом Куманово, ОО на Црвен Крст Куманово и надворешен соработник Борис Секирарски. На состанокот беа донесени следните заклучоци и препораки:
1. Членовите на Општинскиот штаб со претставници од други релевантни институции веднаш да излезат на терен заради увид во моменталната состојба на критички точки на реките и речните корита како и интервенција на најкритичните места со поставување на вреќи со песок во соработка со Водостопанство Куманово и екипи на ЈП ,,Чистота и зеленило,, Куманово и ЈП ,,Водовод,, Куманово;
2. Јавните претпријатија под надлежност на општината да имаат спремно екипи кои ќе бидат во приправност за делување при евентуална поплава, како и да ги стават на располагање своите материјално –технички ресурси;
3. ЈП ,,Водовод и канализација,, – Куманово и понатаму да продолжи со проверка на шахтите и одводните канали;
4. Доколку се јави потреба да се побара помош од Дирекција за заштита и спасување за вклучување на човечките и материјачно-технички ресурси;
5. Во случај на настанување на поголема непогода или поплава и доколку се врши евакуација на лицата како евакуационо место е определено да биде училишната сала на ОУ ,,11 Октомври,, Куманово;
6. Апел до граѓаните, поради појава на електични празнења да не престојуваат на отворено и под осамени дрвја како и да не ги паркираат своите возила под дрвјата особено по теченијата на реките и градските паркови;
7. Поради појава на електрични празнења можно е да дојде до прекин на електрична енергија;
8. Во случај на ризик или опасност од временските услови, граѓаните да пријават на бесплатниот телефонски број 195 во Центар за управување со кризи.

 

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст