Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ИЗВЕСТУВАЊЕ Од одржан четириесет и шестти состанок на Општински штаб за заштита и спасување, на ден 22.07.2020 година (среда)

Оваа објава е достапна и на: sqAlbanian

Денеска  во просториите на Општина Куманово се одржа состанок на Општинскиот штаб за заштита и спасување во врска со преземање на активности и мерки од ширење на болеста COVID-19 (корона вирус). На состанокот беа донесени следниве препораки, заклучоци и мерки:

  • Бараме од Влада на РСМ во соработка со Општина Куманово да пристапи на зголемување на капацитети на болницата за третирање на пациенти со COVID -19, со подготовка на COVID болница на простор утврден од Општина Куманово и Министерство за здравство и заедничко инвестирање, со цел да се зголеми капацитетот на Општа болница Куманово и да се подготвиме за евентуалните пикови во наредниот период на ковид кризата.
  • ОШЗС заклучува дека дејствувањата на МВР на територија на Општина Куманово во однос на заклучоците и уредбите на Владата на Република Северна Македонија во однос на почитување на мерките се на незадоволително ниво ( не се превземаат доволно превентивни и репресивни мерки од страна на полицијата во извршување на задачите за спречување на CIVID – 19 кризата во смисла на опоменување на поголеми групи во одредени делови на градот, непочитување на социјална дистанца, неносење на заштитна маска и други препораки од Комисијата за заразни болести). Во однос на варијабилниот пораст на нови случаи со COVID -19 на територија на Општина Куманово и североисточниот регион бараме итно дејствување од страна на МВР за да се спречи евентуално зголемување на нови случаи, кои што се последица на непочитување и неодговорно однесување на граѓаните.
  • Бараме од Влада на РСМ и надлежните државни органи да направат увид во делот на организациска поставеност во банките и други приватни јавни институции, кои вршат услужна дејност, како и уплата и исплата на парични средства на граѓаните, дистрибуција на вредносни ваучери и изнаоѓање на механизам и мерки за почитување на владините мерки при вршење на дејноста во вонредна состојба со можност за воведување на нумерациски систем во услугите со зголемување на бројот на капацитети за давање на услуги кон граѓаните со цел да се избегнат постојаните метежи на јавно прометните површини пред овие услужни установи.
  • Бараме од Влада на РСМ да се засили надзор на северната граница во однос на движење на бегалците, нивно сместување во ТПЦ Табановце и влијанието на населението во однос на здраствената состојба на истото, како и почитување на уредбата на Владата на РСМ донесена на 26.03.2020 година.
  • Апелираме до граѓаните на Општина Куманово да ги почитуваат мерките донесени од Влада на РСМ бидејќи кризата е во полн ек и да не веруваат на лажни вести кои што ја релативизираат болеста и целосната ковид криза.

 

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст