Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Одржана младинска акција за уредување на паркот до СОУ „Перо Наков“

Со поддршка на Општина Куманово и Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието се одржа младинска акција за уредување на паркот зад СОУ „Перо Наков“. Во акцијата учествуваа повеќе од сто ученици од средните училишта „Киро Бурназ“ и „Перо Наков“.

На настанот присуствуваше секретарот на Општина Куманово Десанка Стошевска, вршителката на должност директор на Канцеларјата на УСАИД во Република Северна Македонија Гречен Биркл, претставници на УСАИД, ЕУКОМ, МЦГО, претставници на општинаската администрација, директорите на средните училишта, директори на јавни претпријатија, наставници, родители и ученици.

Во рамките на настанот се одржа и дискусија на која се разговараше за активностите на општината за овозможување на контакт меѓу младите од различни етнички заедници, одржливоста на младинските иницијативи, за улогата на општината во вклучување на младите за адресирање на приоритетните потреби во заедницата. Со учениците се дискутираше за нивната мотивација за волонтирање во ваквите еколошки акции и придобивките кои произлегуваат од интеракцијата меѓу ученици од различни етнички заедници, како и нивното лично искуство од меѓуетничката интегррација и младинските иницијативи.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст