Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Подготвителни активности на проектот „EU for Clean Air“

Денеска во просториите на Општина Куманово градоначалникот
Димитриевски заедно со секретарот на Општина Куманово, претседателката на Совет и претставници
на општинската администрација одржа работен состанок со претставници
од Делегација од ЕУ и UNOPS (Канцеларија на Обединети нации за
проектни услуги). Целта на средбата се активности на проектот „EU for
Clean Air“, кој е дел од Програмата на ЕУ за претпристапна помош – ИПА
2021. Согласно Програмата ќе се работи на подобрување на воздухот во
урбани центри во РСМ, во која влегуваат: Куманово, Битола, Скопје и
Тетово. Во Куманово предвидени се следниве активности на проектот:
подобрување на систем за греење на јавни установи, озеленување на
простор преку садење на дрва и поставување на мобилни мерни станици
за загаденост на воздухот низ градот. Мапирани се неколку објекти, кои
влегоа во оваа фаза на истражување, преку инвестиции во општинските
училишта и детска градинка. На состанокот претставниците на УНОПС го
презентираа проектот и понатамошните чекори за подготовка на
апликацијата, како и точната анализа за реализирање на инвестицијата.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст