Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Посета на Сирискиот уставен комитет во Општина Куманово

Европскиот центар за курдски студии од Берлин во соработка со Институтот за федерализам при Универзитетот Фриборг од Швајцарија, организираа студиска посета на РС Македонија за членовите на Сирискиот уставен комитет.
Во рамките на посетата од страна на Сирискиот уставен комитет во зградата на поранешните општествено-политички организации, присуствуваа претседателката на Советот на Општината и претставници на општинската администрација.
Целта на посетата е да се научи повеќе за функционирањето на локалната самоуправа и децентрализацијата во земјава, правата на малцинствата во нашата држава, но и на локално ниво, како и инклузивното градење држава, за извлекување поуки и искуство за создавање на демократска Сирија и изработка на новиот устав на Сирија.
Студиското патување  се одвива во рамките на проектот “ Еден устав за сите Сиријци-поддршка за споделување моќ и зајакнување на правата на малцинствата”, финансирана од германската федерална надворешна политика и Европската Унија.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст