Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Промоција на проект за заштита на “Традиционална брвнара од Лика”

Проект на невладината организација ЛАГ АБЕР и НУ Музеј – Куманово, финансиран од Агенцијата за остварување на правата на заедниците – “Традиционална брвнара од Лика”, беше презентиран во Занаетчиски Дом.
Промоцијата е со цел да се иницира заштита на ова уникатно културно наследство за кое постои правен документ.
Брвнара е дрвена куќа изградена во Лика, Хрватска пред повеќе од еден век, донесена со воз и повторно монтирана во Умин Дол, според автентичен архитектонски план од тоа време. Од вкупно 20 куќи останала само една во сопственост на семејството Богдановиќ, со минимални модерни интервенции.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст