Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Фолклорна смотра на градскиот плоштад за 500 години Куманово

Вечерва на градскиот плоштад во Куманово се одржа Фолклорна смотра, во организација на Градоначалникот и Советот на Општина Куманово и Фондацијата за култура и спорт-Куманово, како дел од годишната програма за културни манифестации.

На настанот учество зедоа сите фолклорни културно – уметнички друштва од градот, од сите етнички заедници меѓу кои КУД „Панче Пешев“, КУД „Карпош“, КУД „Бајрам Шабани“, АНРИП „Рушит Шакир“, ЦИОТ „Етно Фолк Студио“, КУД „Српски Вез“ и ДМА „Срма“ .

Манифестацијата ја отвори секретарот на Општина Куманово Десанка Стошевска, која имаше свое обраќање пред присутните, а околу 300 играорци пред присутните ги претставија своите традиционални песни, игри и ора карактеристични за нивната етнича култура. Пред почетокот на централниот настан на градскиот плоштад културно – уметничките друштва продефилираа низ градот, тргнувајќи од НУЦК „Трајко Прокопиев“.

 

 

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст