Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Јавна дебата на тема “Етика и интегритет на изборен процес за лицата со попреченост”

Во рамките на проектот Етика и интегритет-инклузивен изборен систем, во организација на Здружението за промоција и развој на инклузивноопштество Инклузива-Куманово денеска се одржа јавна дебата на тема Етика и интегритетна изборен процес за лицата со попреченост.Институтот за човекови права и Инклузиваспроведоа анализа, со осврт на релевантнатанационална правна рамка, која треба да биде восогласност со потпишаните меѓународниконвенции за политичко учество на лицата сопопреченост, од можноста да се кандидираат, даучествуваат во изборни органи, да бидат активниво политички партии, па се до искористување направото на глас и можноста за користење направните прописи доколку нивните права бидатпрекршени. На дебатата присуствуваапретседателката на Совет на Општина Куманово, раководителот на Сектор за култура, спорт, социјална заштита, заштита на децата и здравствена заштита. На настанот се обратија Благица Димитровска од Инклузива, Јоана Козма, директорка на Меѓународната фондација за изборни системи, а резултатите од анализата ги презентираше Маргарита Цаца Николовска од Институтот за човекови права.

 

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст