Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

10-ти Меѓународен фестивал на македонска народна шегобијна песна “Тумба фест Куманово 2022”

Вечерва во Центарот за култура “Трајко Прокопиев”-Куманово се одржа јубилејното 10-то издание на Меѓународниот фестивал на македонска народна шегобијна песна “Тумба фест Куманово 2022”. Организатор на овој Фестивал е Здружението “Етно ризница”- Куманово, а покровители се градоначалникот и Советот на Општина Куманово. На Фестивалот, кој е единствен во негување на дијалектите, беа интерпретирани 18 нови шегобијни музички нумери, изведени од страна на реномирани македонски естрадни уметници. Носоздадените песни беа изведени на кумановски, охридски и гевгелиски дијалект, а создадени од словенски и бугарски автори. Целта на “Тумба фест” е сочувување и промовирање на македонскиот јазик со сите дијалекти, кои имаат свои специфичности. Свое обраќање имаше претседателката на Совет на Општина Куманово Ѓорѓиевска.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст