Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Формирана Комисија за женско претприемништво во Општина Куманово

Во соработка со членови од општинските тела ЛЕСС, ЛЕР, претставници од НПЖС, од Агенцијата за вработување, приватниот бизнис сектор и поддршка од претседателката на Советот на Општина Куманово, Ивана Ѓорѓиевска, денеска беше формирана Комисија за женско претприемништво.

Иницијатива за оваа Комисија потекнува од потпишаната Декларација помеѓу нашата општина и Националната Платформа за женско претприемништво од 20.06.2022 год.
Работното тело го сочинуваат 15 претставнички од бизнис заедницата, а за претседателка е избрана Наташа Денковска Бојковски, директорка на “Бучен Козјак” – Куманово.
На состанокот беа потенцирани основните недостатоци и проблеми со кои се соочуваат постоечките фирми:
недостаток на работна сила, недоволна информираност и незаинтересираност за стручна обука кај младата популација и жителите од рурални подрачја, несоодветни инвестиции, неискористени природни богатства и др.
Во таа насока ентузијастките – членки на Комисијата ги насочија и предлог активностите кои би ја подобриле “економската клима”на оваа подрачје, односно предложија конкретни задачи и цели, кои ќе бидат опфатени со Програмата која ќе биде изготвена во најблиска иднина.

 

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст