Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Одбележан Денот на Командата за операции

 

Командата за Операции (КО), со воена свеченост во касарната „Боро Менков“ во Куманово, го одбележа 17 Октомври – Денот на единицата.
Пред присутните свое обраќање имаа  министерката за одбрана на РСМ Славјанка Петровска и командантот на КО, бригаден генерал, Бесник Емини. На настанот присуствуваа претставници од воено дипломатскиот кор и командата на СИБРИГ, претставници од министерството за одбрана и генералштабот, како и претставници од локалната самоуправа и претседателката на Совет на Општина Куманово Ивана Ѓорѓиевска.
По повод Денот на Командата за операции беа доделени стимулативни мерки, а 1.пешадиски баталјон е прогласен за најдобра единица во Командата.
Денот на Командата за операции, 17. Октомври е денот кога во 1887 година за време на македонското Кресненско востание е формиран првиот воен штаб на воена формација во македонската историја.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст