Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Димитриевски во посета на Ешалан, Швајцарија

Градоначалникот Максим Димитриевски овој векенд беше во дводневна посета на Швајцарија. Посетата е на покана на Македонското друштво „Македонија„- Ешалан, кои организираше “Македонски ден„ во градот. Димитриевски имаше свое обраќање на манифестацијата:

“Ние Македонците имаме големо срце, голема душа, а денеска се уверив и во зборовите за чесна, голема и силна рака при секој поздрав со вас – почуствував силна, цврста, чесна, работлива македонска рака. Тоа сте вие драги наши.

Би сакал да го поздравам претседателот на Македонското друштво „Македонија“ – Ешалан, господинот Никола Мирчев и да се заблагодарам за поканата. Да е живо и здраво со сите негови членови. Ја поздравувам и амбасадорката на Македонија во Берн, Мелехат Муфтаровска којашто иако не смее поинаку, но сепак размислува како нас.

Исто така, упатувам благодарност и до моите колеги градоначалници заедно со сите вас.

Вечерва да се вее македонско знаме, да се игра македонско оро и да се слуша македонска песна овде во Швајцарија.

Воедно, да искористам прилика да ве поздравам од сите мои Кумановки и Кумановчани, до сите вас овде од цела Македонија без разлика дали сте Македонци, Албанци, Турци, Роми, Власи, Срби или било која етничка заедница.

Ние сме големи луѓе, никогаш на никого му немаме земаме нешто, сите ни барале, а ние го имаме нашето срце и душа за сите. Да сте живи и здрави, чувајте се.”

При посетата беа остварени и средби со дијаспората и локалните власти. Беше посетена и противпожарната станица каде што беше претставена организациската поставеност и систем на противпожарна заштита.

Врати се на врвот
Големина на фонт
Боја на контраст